09 października 2019, 13:08
Żadna ze mnie Gesslerowa czy też inny szef kuchni. Lubie dobrze zjeść pewnie jak większość z Was. Przeglądjąc reklamówkę z jednego supermarketu natknęłam się na przepis placuszków z uzyciem płatków owsianych. Tak się złożyło, że akurat je miałam więc postanowiłam wypróbować tenże przepis. Wyszly pyszne! Następnego dnia będąc w sklepie natknęłam się na mąkę jaglaną. Na tyle opakowania piękne zdjęcia także placków - " biorę!", Z tą myślą udałam się do kasy, zapłaciłam za zakupy i kierunek dom. Otwieram lodówkę, a tam mango - "co za czort go tam wstawił?!". Wiedziałam, że nikt inny nie mógł tego zrobić jak tylko ja, ale w ten sposób powstała myśl spróbowania czegoś nowego. Wymieszałam składniki, usmażyłam na patelni...i co? Przekozak! Dla kogoś kto dba o linię, ale nie także. Są po prostu przepyszne! Nie chwaląc się dłużej zamieszczam na dole przepis.
Składniki:
mango - ok 100g
płatki owsiane błyskawiczne - 3 łyżki (30g)
mąka jaglana - 2 łyżki (30g)
jajko kurze - 1 sztuka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4g)
jogurt naturalny - 1 łyżka (25g)
Do smażenia:
olej rzepakowy - 2 łyzki
Tak jak wczesniej już pisałam, wszystkie składniki mieszamy ze sobą (ja użyłam do tego blendera kielichowego). Smazymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, az się zarumienią. Podawac najlepiej z ulubionymi owocami albo np. z konfiturą jagodową.
SMACZEGO!